HOME
ABOUT F3A
BULLETIN
LOCATION
TIME TABLE
TEAMS
JUDGES
ORGANIZER
ACCOMMODATION
GALLERY
RESULTS
 
ADMIN

 

HVA ER F3A KUNSTFLYGING?

Moderne radiostyrt presisjonsakrobatikk (F3A) er en internasjonal idrettsgren som stiller ekstreme krav til piloter og utstyr. Idretten organiseres internasjonalt av Den Internasjonale Luftsportsføderasjonen (FAI), og er tilsluttet Norges Idrettsforbund.

Det Norske landslaget deltar i VM, EM og nordiske mesterskap. Årets nordiske mesterskap arrangeres på Maarud flyplass i Hedmark fra 25. til 29. juni. Mesterskapet vil bli en oppvisning i det beste Norden har å by på av pilotferdigheter og avansert teknologi.

Utøverne fly kompliserte akrobatiske programmer, som blir bedømt etter strenge kriterier. Flyene er maksimalt 2x2 meter og veier maksimalt 5 kg. Flyene var tidligere utstyrt med drivstoffmotorer, men de siste årene har radiostyrte fly gått i bresjen for elektrorevolusjonen. Nye elektriske motorer har større yteevne enn drivstoff motorer, og nesten alle deltagende fly i dag er elektriske. Flyene er som regel bygget i moderne komposittmaterialer, og minner lite om tidligere balsakonstruksjoner.

Et langt idrettsliv fikk sin offisielle anerkjennelse av idretts-Norge da Norgesmester Ola Fremming løftet Kongepokalen over hodet i 2011. Fremming har i mange år vært helt i toppen av norsk og internasjonal F3A, og da F3A for første gang ble tildelt Kongepokalen, var det ikke uventet Fremming som tok den med hjem.

Kongepokal til tross, det er få utenfor det organiserte modellflymiljøet i Norge som kjenner til denne idretten. Nå har presse og publikum anledning til å overvære Nordisk mesterskap 2013 i presisjonsakrobatikk, inkludert klassemesterskapet i den fellesnordiske mellomklassen Nordic.

Vennlig hilsen Vingtor RC-klubb og Modellflyseksjonen i Norges Luftsportsforbund, ved gruppeleder og presseansvarlig
Espen Kvien, f3a.norge@gmail.com, 46 26 51 00.


Ola Fremming. Foto: Privat

 

SPONSORS:

Vingtor RC Club - Webmaster: Tore Jemtegaard